Založ si blog

Korupcia – načo sú nám takí ústavní činitelia

Podľa najnovšieho vydania svetového rebríčka vnímania korupcie Transparency International skončilo Slovensko na 66.mieste zo 183 hodnotených krajín. Je to piate najhoršie umiestnenie z krajín Európskej únie, kde horšie skončili Taliansko, Rumunsko, Grécko a Bulharsko. Podľa rebríčka, ktorý reflektuje prácu vlád z roku 2010, je z krajín V4 najlepšie Poľsko (41.miesto), potom Maďarsko (54.) a Česká republika (57.). Celkovo najčistejšími krajinami sú podľa rebríčka Nový Zéland, Dánsko a Fínsko. Naopak, najskorumpovanejšími sú Severná Kórea a Somálsko.
 

 korupcia

Najväčšou konkurenčnou nevýhodou v podnikaní na Slovensku je nízka vymožiteľnosť práva, ktorá v rebríčku Svetového ekonomického fóra, zo 144 hodnotených krajín zaradilo  Slovensko na 140. miesto.

Taktiež každý politik, ba aj občan vie, že najväčšími problemami Slovensku je vysoká korupcia a nefunkčná justícia.

Takmer vo všetkých volebných programov politických strán a kandidátov na prezidenta sú opatrenia na zníženie miery korupcie a na zlepšenie vymožiteľnosti práva. Takmer každá vláda si do programového vyhlásenia vlády dáva ten istý cieľ. Po čase sa zisťuje, že miera korupcie stúpa a vymožiteľnosť práva klesá.

PREČO ?

Pretože naši politici, ústavní činitelia nechcú vedieť skutočnú príčinu tohoto stavu a hrajú pred občanmi hru na „slepú bábu“. Ústavné orgány všetky podnety a petície občanov, ktoré poukazujú na príčiny vysokej miery korupcie a nízkej vymožiteľnosti práva odkladajú ako nedôvodné, alebo zoberú na vedomie, bez ďalších opatrení.

Základnou príčinou tohoto stavu bolo znefunkčnenie nášho právneho systému, ktoré sa začalo ešte pred prvými slobodnými voľbami, keď vo Federálnom zhromaždení ČSFR sedeli komunisti a kooptovaní disidenti. Podrobnosti o znefunkčnení právneho systému som opísal v podnete adresovanom Generálnemu prokurátorovi SR a je na tomto odkaze:

http://blog.sme.sk/blog/19766/344709/podnetgpzlocin.pdf

Ďalšou príčinou je skutočnosť, že ani jeden ústavný činiteľ neplní sľub, ktorý zložil predtým, ako sa stal ústavným činiteľom.  Ústavu potrebujú iba pre svoje práva, ale pre povinnosti je pre nich zdrapom papiera a korupciu vo svojom okolí tolerujú.

Každá spoločnosť hrá zápas podľa pravidiel.

Ústavní činitelia sú rozhodcami, či občania hrajú podľa pravidiel – ústavy. Ten kto poruší pravidla fauluje, alebo nedovolene hrá. Korumpovanie je faul, na vylúčenie z hry, ale naši rozhodcovia to prehliadajú.

Hlavný rozhodca – prezident dozerá na to, ako hrajú ústavní činitelia a ústavné orgány. Ak za cele funkčne obdobie neodpíska jeden faul, tak je tam iba na parádu.

Na takúto hru sa veľmi zle pozerá.

Z uvedeného stavu možno predpokladať, že všetci naši ústavní činitelia šijú do jedného vreca.

 

Od nežnej k mafiánskemu štátu

05.09.2019

Od „Nežnej revolúcie“ ubehlo takmer 30 rokov. To je dostatočné dlhý čas na zodpovedanie otázky, kde sa naša krajina od nežnej dostala. Menšina občanov, tí čo po nežnej profitovali a profitujú a tí čo o nežnej vedia iba z médií, nám tvrdia, že sme zvrchovanou, demokratickou a právnou krajinu. Nie všetci z tejto skupiny sú však presvedčený o tom, že sme [...]

Za slušné Slovensko

04.04.2018

Úkladné vražda mladého novinára a jeho priateľky otriasla Slovenskom. Zverejnené informácie z reportáži zavraždeného novinára odhalili pravú tvár nášho režimu, keď nepriamo v nich poukázal na náš skorumpovaný justičný systém a mafiánsku partokraciu. O našej veľkej korupcie svet vedel, pretože za rok 2016 Slovensko ohodnotil ako k druhú najskorumpovanejšiu krajine [...]

Prečo sme druhou najskorumpovanejšou krajinou celej Európy?

13.10.2017

Svetové ekonomické fórum zverejnilo svoj každoročný index korupcie, ako súčasť správy o globálnej konkurencieschopnosti. Podľa tohto indexu sme druhou najskorumpovanejšou krajinou celej Európe. Podrobnosti sú na tomto odkaze: http://finweb.hnonline.sk/ekonomika/834706-porovnali-sme-mieru-korupcie-v-europe-slovensko-dosiahlo-katastrofalny-vysledok Hlavným zdrojom korupcie je [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Štefan Štefanides

Prepáčte že píšem blogy. Stranícky štát - ZLODEJŠTÁT ma k tomu donútil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 99
Celková čítanosť: 1135535x
Priemerná čítanosť článkov: 11470x

Autor blogu