Založ si blog

To sme nechceli

Pred 22 rokmi väčšina z nás chcela zmenu. Chcela slobodu, lepší život v
spravodlivejšej spoločnosti.

Po 22 rokoch väčšina z nás  dospela k názoru, že má relatívnu slobodu, ale nemá lepší život a spoločnosť je ďaleko nespravodlivejšia, ako pred zmenou.

Prečo sme tak dopadli?

Preto, lebo pred 22 rokmi sme získali iba ideály slobody, nie demokraciu. Na to aby mohla fungovať v novom režime demokracia, musia sa v prechodnom období vybudovať jej základy pod piliere moci. Musia sa popretŕhať väzby so starým režimom a musia sa vybudovať mechanizmy na kontrolu zákonodarnej, výkonnej a súdnej moci. Toto sa musí robiť pod prísnou kontrolou.

Toto naši zvolení zástupcovia riadne neurobili. Nevytvorili kontrolné mechanizmy.
Súdna moc poplatná bývalému režimu, ostala v starej zostave. Naša demokracia po prvých slobodných voľbách začala krívať na jednu nohu – súdnu moc. Od krivej nohy ochoreli ďalšie dve nohy – zákonodarná a výkonná moc.

Miesto budovania základov demokracie, parlament a vláda sa sústredili iba na
privatizáciu štátneho majetku. Začali budovať vrstvu domácich kapitalistov z radov svojich známych. Po prvých slobodných voľbách v roku 1990 sa začali vytvárať diery v zákonoch.

Bola umelo vytvorená diera aj v Občianskom súdnom poriadku. Na základe tejto diery sa dal vyhrať nielen každý súdny spor, ale nehrozilo, že zlodeji s bielym golierom budú musieť vrátiť štátu nakradnutý majetok. Tak sa miesto demokracie vytvorila partokracia nepriamo podporovaná skorumpovanou súdnou mocou.
V spoločnosti skutočne vládne  ten, v prospech koho sa prijímajú zákony. Neprijali zákony v prospech väčšiny obyvateľov, v prospech dôchodcov, v prospech učiteľov
atď…

Prijali sa zákony v prospech doktorov práv, poslancov a bohatých zlodejov

Čo s tým?

V demokracii je osud spoločnosti v rukách väčšiny. Ak však táto väčšina je mlčiaca, tak je v rukách volených zástupcov. Každá moc, ktorá sa nekontroluje býva zneužitá.
Nesmieme byť mlčiaca spoločnosť. Stačí, ak sa budeme správať podľa našej ústavy.

Čo ďalej?

Skoro všetky parlamentné strany, alebo poslanci tú boli po celý ten čas. Ako môžu  títo, akože profesionálni poslanci, ešte osloviť voliča, ktorý vidí, počuje a cíti.

Osloviť môžu iba tých, ktorí chcú zakonzervovať súčasný stav v spoločností. Ktorí poberajú výhody zo straníckeho štátu a ťažia z bordelu v súdnej moci.

Preto by sme mali začať najprv u seba a u svojho okolia.

Od nežnej k mafiánskemu štátu

05.09.2019

Od „Nežnej revolúcie“ ubehlo takmer 30 rokov. To je dostatočné dlhý čas na zodpovedanie otázky, kde sa naša krajina od nežnej dostala. Menšina občanov, tí čo po nežnej profitovali a profitujú a tí čo o nežnej vedia iba z médií, nám tvrdia, že sme zvrchovanou, demokratickou a právnou krajinu. Nie všetci z tejto skupiny sú však presvedčený o tom, že sme [...]

Za slušné Slovensko

04.04.2018

Úkladné vražda mladého novinára a jeho priateľky otriasla Slovenskom. Zverejnené informácie z reportáži zavraždeného novinára odhalili pravú tvár nášho režimu, keď nepriamo v nich poukázal na náš skorumpovaný justičný systém a mafiánsku partokraciu. O našej veľkej korupcie svet vedel, pretože za rok 2016 Slovensko ohodnotil ako k druhú najskorumpovanejšiu krajine [...]

Prečo sme druhou najskorumpovanejšou krajinou celej Európy?

13.10.2017

Svetové ekonomické fórum zverejnilo svoj každoročný index korupcie, ako súčasť správy o globálnej konkurencieschopnosti. Podľa tohto indexu sme druhou najskorumpovanejšou krajinou celej Európe. Podrobnosti sú na tomto odkaze: http://finweb.hnonline.sk/ekonomika/834706-porovnali-sme-mieru-korupcie-v-europe-slovensko-dosiahlo-katastrofalny-vysledok Hlavným zdrojom korupcie je [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štefan Štefanides

Prepáčte že píšem blogy. Stranícky štát - ZLODEJŠTÁT ma k tomu donútil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 99
Celková čítanosť: 1134245x
Priemerná čítanosť článkov: 11457x

Autor blogu