Peniaz a Pravda

23. októbra 2012, Štefan Štefanides, 17. november

>Na metaforickom príbehu, ktorý sa zakladá na skutočných udalostiach, názorne poukážem na to, ako je to s peniazmi a pravdou. Prvýkrát sa Peniaz a Pravda stretli na jednom roľníckom družstve v okrese Veľký Krtíš v roku 1983. Peniaz tam prišiel preto, lebo funkciu predsedu družstva si kúpil od okresného výboru strany. Pravda tam došiel preto, lebo chýr o jeho výsledkoch v rastlinnej výrobe sa doniesol do uší Peniazu. Ten chcel, aby Pravda priniesol do družstva profit a úspech. Peniaz si stále kupoval za družstevné komodity (víno, ovocie, zelenina, obilie, hydina, prasiatka a spracované ošípané) svojich nadriadených v okrese, v kraji, na Slovensku a dokonca aj na ÚV v Prahe. Peniaz to robil niekedy tak, že zobral svojho šéfa aj s manželkou do závodu na šitie kožených výrobkov, kde ich celých zaodel a vystrojil na objednávku z družstva.

 

Pravda behal po poli, organizoval, riadil, kádroval a iné veci robil, len aby dosiahol čo najlepšie výsledky.

Peniaz preglgol aj jeho nepopulárne opatrenia, len aby Pravda z družstva neodišiel.

Pretože výsledky v rastlinnej výrobe boli vynikajúce a v živočíšnej výrobe podpriemerné, Peniaz poveril Pravdu od roku 1987, aby sa staral o celú poľnohospodársku výrobu v družstve.

Pravda túžiaci po ďalšom úspechu, zmenil organizáciu práce, normy, systém riadenia výroby, obsadenie THP tak, aby celok poľnohospodárskej výroby bol plne funkčný. Pravda si naštudoval a na mieste ohmatal ekonomický systém chýrneho družstva Slušovice na Morave. Tento systém potom pripravil na spustenie od 1.1.1989. Všetko bolo na družstve pripravené na spustenie. Dokonca aj poslankyňa FZ, ktorú z družstva dosadil Peniaz, o tejto novinke informovala v okresných novinách. Boli pripravené vnútropodnikové šeky, vnútropodniková banka, preškolený bol personál a čakalo sa na štart.

Peniaz s ekonómom a zootechnikom zbadali, že takýmto ekonomickým systémom budú priškrtené zbytočné toky peňazí z družstva a prídu o svoj profit. Na zasadaní predstavenstva družstva, Pravdu odvolali z funkcie.

Po prevrate Peniaz zbadal, že to, čo sa dá získať na družstve, je pomerne menej ako na trhu. Peniaz zmenil systém riadenia družstva tak, aby mohol venovať svojmu biznisu spolu s bývalou vrchnosťou.

Preto za riaditeľa navrhol svojho ekonóma, ktorý pôsobil stále v družstve, bez ohľadu či dosahovalo dobré výsledky alebo zlé. Aj družstevníci boli radi, že Pravda nie je riaditeľom, lebo by zabránil bočným kšeftom družstevníkov.

V živočíšnej výrobe na družstve sa vyskytli PCB látky a štát družstvo málo odškodnil.

Pravda z vlastnej iniciatívy zistil uvedenú skutočnosť. Zdokladoval to, že štát odškodnil družstvo za nariadenú likvidáciou HD, z titulu PCB, o 8,5 milióna Kčs menej, ako bola spôsobená škoda.

Peniaz ďalej poberal výhody z družstva v podobe služobného auta so šoférom, viedol tučné kšefy cez pridruženú výrobu družstva… Pritom družstvo riadil cez predstavenstvo, ktoré zasadalo raz za mesiac.

Niekedy došlo k situácií, že Peniaz a Pravda cestovali spolu do Bratislavy. Pravda išiel na ministerstvo vybavovať pre družstvo určité záležitosti s osivárstvom a Peniaz si šiel po svojich kšeftoch.

Peniaz raboval družstvo rôznymi spôsobmi. Napríklad Talianovi sa predal dobytok napadnutý PCB látkami za týchto podmienok : Do zmluvy dali také ustanovenie, že dobytok môže mať maximálne 150 Kg a cena za kilo mäsa bude 6 Kčs. V praxi to bolo aj tak, že 500 kg vážiaca, likvidovaná dojnica sa predala ako 150 Kg kus, za 900 Kčs.

Po dvoch rokoch pána Peniaza omrzel aj takýto výhodný post a odišiel z družstva, v dobe, keď sa vďaka jeho ekonomickému vampirizmu družstvo rútilo dolu vodou. Nečudo – kultúra, z ktorej Peniaz pochádza, je kultúrou votrelcov, ktorých hlavnou svetonázorovou vidinou je deštrukcia tohoto sveta v duchu vlastného presvedčenia o svojej inherentnej nadradenosti nad svojim okolím.

Z uvedeného vyplýva, že Pravda (alebo obyčajná pravda) má šancu na úspech iba vtedy, ak prináša Peniazovi (či peniazom) množenie a monopolne jestvujúci profit.

Druhá cesta je uvedená „TU“

Pre záujemcov a tých ktorí radi lúštia hádanky: Pán Peniaz je tá istá reálna osoba, ako často spomínaný Zlodej s kufríkom úplatkov.