Založ si blog

Peniaz a Pravda

>Na metaforickom príbehu, ktorý sa zakladá na skutočných udalostiach, názorne poukážem na to, ako je to s peniazmi a pravdou. Prvýkrát sa Peniaz a Pravda stretli na jednom roľníckom družstve v okrese Veľký Krtíš v roku 1983. Peniaz tam prišiel preto, lebo funkciu predsedu družstva si kúpil od okresného výboru strany. Pravda tam došiel preto, lebo chýr o jeho výsledkoch v rastlinnej výrobe sa doniesol do uší Peniazu. Ten chcel, aby Pravda priniesol do družstva profit a úspech. Peniaz si stále kupoval za družstevné komodity (víno, ovocie, zelenina, obilie, hydina, prasiatka a spracované ošípané) svojich nadriadených v okrese, v kraji, na Slovensku a dokonca aj na ÚV v Prahe. Peniaz to robil niekedy tak, že zobral svojho šéfa aj s manželkou do závodu na šitie kožených výrobkov, kde ich celých zaodel a vystrojil na objednávku z družstva.

 

Pravda behal po poli, organizoval, riadil, kádroval a iné veci robil, len aby dosiahol čo najlepšie výsledky.

Peniaz preglgol aj jeho nepopulárne opatrenia, len aby Pravda z družstva neodišiel.

Pretože výsledky v rastlinnej výrobe boli vynikajúce a v živočíšnej výrobe podpriemerné, Peniaz poveril Pravdu od roku 1987, aby sa staral o celú poľnohospodársku výrobu v družstve.

Pravda túžiaci po ďalšom úspechu, zmenil organizáciu práce, normy, systém riadenia výroby, obsadenie THP tak, aby celok poľnohospodárskej výroby bol plne funkčný. Pravda si naštudoval a na mieste ohmatal ekonomický systém chýrneho družstva Slušovice na Morave. Tento systém potom pripravil na spustenie od 1.1.1989. Všetko bolo na družstve pripravené na spustenie. Dokonca aj poslankyňa FZ, ktorú z družstva dosadil Peniaz, o tejto novinke informovala v okresných novinách. Boli pripravené vnútropodnikové šeky, vnútropodniková banka, preškolený bol personál a čakalo sa na štart.

Peniaz s ekonómom a zootechnikom zbadali, že takýmto ekonomickým systémom budú priškrtené zbytočné toky peňazí z družstva a prídu o svoj profit. Na zasadaní predstavenstva družstva, Pravdu odvolali z funkcie.

Po prevrate Peniaz zbadal, že to, čo sa dá získať na družstve, je pomerne menej ako na trhu. Peniaz zmenil systém riadenia družstva tak, aby mohol venovať svojmu biznisu spolu s bývalou vrchnosťou.

Preto za riaditeľa navrhol svojho ekonóma, ktorý pôsobil stále v družstve, bez ohľadu či dosahovalo dobré výsledky alebo zlé. Aj družstevníci boli radi, že Pravda nie je riaditeľom, lebo by zabránil bočným kšeftom družstevníkov.

V živočíšnej výrobe na družstve sa vyskytli PCB látky a štát družstvo málo odškodnil.

Pravda z vlastnej iniciatívy zistil uvedenú skutočnosť. Zdokladoval to, že štát odškodnil družstvo za nariadenú likvidáciou HD, z titulu PCB, o 8,5 milióna Kčs menej, ako bola spôsobená škoda.

Peniaz ďalej poberal výhody z družstva v podobe služobného auta so šoférom, viedol tučné kšefy cez pridruženú výrobu družstva… Pritom družstvo riadil cez predstavenstvo, ktoré zasadalo raz za mesiac.

Niekedy došlo k situácií, že Peniaz a Pravda cestovali spolu do Bratislavy. Pravda išiel na ministerstvo vybavovať pre družstvo určité záležitosti s osivárstvom a Peniaz si šiel po svojich kšeftoch.

Peniaz raboval družstvo rôznymi spôsobmi. Napríklad Talianovi sa predal dobytok napadnutý PCB látkami za týchto podmienok : Do zmluvy dali také ustanovenie, že dobytok môže mať maximálne 150 Kg a cena za kilo mäsa bude 6 Kčs. V praxi to bolo aj tak, že 500 kg vážiaca, likvidovaná dojnica sa predala ako 150 Kg kus, za 900 Kčs.

Po dvoch rokoch pána Peniaza omrzel aj takýto výhodný post a odišiel z družstva, v dobe, keď sa vďaka jeho ekonomickému vampirizmu družstvo rútilo dolu vodou. Nečudo – kultúra, z ktorej Peniaz pochádza, je kultúrou votrelcov, ktorých hlavnou svetonázorovou vidinou je deštrukcia tohoto sveta v duchu vlastného presvedčenia o svojej inherentnej nadradenosti nad svojim okolím.

Z uvedeného vyplýva, že Pravda (alebo obyčajná pravda) má šancu na úspech iba vtedy, ak prináša Peniazovi (či peniazom) množenie a monopolne jestvujúci profit.

Druhá cesta je uvedená „TU“

Pre záujemcov a tých ktorí radi lúštia hádanky: Pán Peniaz je tá istá reálna osoba, ako často spomínaný Zlodej s kufríkom úplatkov.

 

Od nežnej k mafiánskemu štátu

05.09.2019

Od „Nežnej revolúcie“ ubehlo takmer 30 rokov. To je dostatočné dlhý čas na zodpovedanie otázky, kde sa naša krajina od nežnej dostala. Menšina občanov, tí čo po nežnej profitovali a profitujú a tí čo o nežnej vedia iba z médií, nám tvrdia, že sme zvrchovanou, demokratickou a právnou krajinu. Nie všetci z tejto skupiny sú však presvedčený o tom, že sme [...]

Za slušné Slovensko

04.04.2018

Úkladné vražda mladého novinára a jeho priateľky otriasla Slovenskom. Zverejnené informácie z reportáži zavraždeného novinára odhalili pravú tvár nášho režimu, keď nepriamo v nich poukázal na náš skorumpovaný justičný systém a mafiánsku partokraciu. O našej veľkej korupcie svet vedel, pretože za rok 2016 Slovensko ohodnotil ako k druhú najskorumpovanejšiu krajine [...]

Prečo sme druhou najskorumpovanejšou krajinou celej Európy?

13.10.2017

Svetové ekonomické fórum zverejnilo svoj každoročný index korupcie, ako súčasť správy o globálnej konkurencieschopnosti. Podľa tohto indexu sme druhou najskorumpovanejšou krajinou celej Európe. Podrobnosti sú na tomto odkaze: http://finweb.hnonline.sk/ekonomika/834706-porovnali-sme-mieru-korupcie-v-europe-slovensko-dosiahlo-katastrofalny-vysledok Hlavným zdrojom korupcie je [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štefan Štefanides

Prepáčte že píšem blogy. Stranícky štát - ZLODEJŠTÁT ma k tomu donútil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 99
Celková čítanosť: 1134247x
Priemerná čítanosť článkov: 11457x

Autor blogu